D’n Uutloat

Dé uitlaatklep voor elke hond

Pups en jonge honden

Spelen met soortgenoten is voor pups en jonge honden heel belangrijk. In spel worden sociale vaardigheden en motoriek getest en geperfectioneerd. Met spel leren de pups ook met welke gedragingen ze anderen kunnen beïnvloeden. In spel wordt de basis voor rangorde gelegd, maar spelen moet wel geleerd worden. In de ideale situatie leren de pups de basis in het nest. De pups leren met hun broertjes en zusjes hun krachten te doseren en niet te hard te bijten. Deze vaardigheden hebben ze nodig om met vreemde pups/honden te kunnen spelen. Pups die alleen in het nest zitten of bijvoorbeeld te vroeg (voor de 8 weken) bij de moeder weggehaald worden hebben deze regels niet geleerd, dit kan later problemen opleveren. Ze zullen dan bijvoorbeeld niet of nauwelijks reageren op het piepen van andere honden (stopsignaal).

Door de grote diversiteit binnen de rassen, is het niet gewenst dat pups van grote rassen met pups van kleine rassen spelen, zonder een hele goede begeleiding. Zelfs al hebben pups van grote rassen geleerd te reageren op het stopsignaal, dan is het risico nog steeds groot dat het misgaat. Denk dan bijvoorbeeld aan fysieke schade, maar ook emotionele schade. Het ouderwetse bakerpraatje dat honden zelf weten wat goed voor ze is en dat ze het zelf op kunnen lossen, is door de huidige kennis van leerprincipes achterhaald. Als een hond de kans krijgt om te ontdekken dat het inzetten van agressie voordeel oplevert, zal hij dat gedrag herhalen.

Binnen onze dagopvang laten wij nooit meer dan 2 pups met elkaar spelen, maar meestal delen wij de groepen dusdanig in dat de pup in een groep zit waar alleen maar volwassen honden in zitten (liefst van allerlei verschillende groottes en rassen). Van deze volwassen honden leren ze rustig te spelen en heel belangrijk: te stoppen wanneer het genoeg is. Pups onderling zullen dat vrijwel nooit aangeven. Veel pups bij elkaar ziet er voor de eigenaar dus misschien leuk uit, voor de honden is het dit vrijwel nooit…


veelgestelde vragen

Pups en jonge honden zijn vanaf een leeftijd van 8 weken van harte welkom bij d’n Uutloat. Wij garanderen een veilige en liefdevolle omgeving waar ze hun sociale vaardigheden verder kunnen oefenen en kunnen uitgroeien tot stabiele huishonden.

Op de leeftijd van 8 weken hebben zij nog niet alle entingen gehad, maar gezien het feit alle honden bij d’n Uutloat geënt zijn, is het risico op een besmetting vele malen kleiner dan tijdens een bezoekje aan het uitlaatveldje bij u in de buurt (waar wellicht niet alle honden de volledige entingen gehad hebben).

Voor een pup is het erg belangrijk om een evenwicht te hebben tussen de successen die ze behalen en de ‘nederlagen’ die ze lijden. Een pup die alleen maar successen behaald (omdat hij bijvoorbeeld altijd bij honden zit waar hij mentaal en lichamelijk van kan winnen), wordt zeer overmoedig en leert niet om te gaan met afwijzing. In zijn latere leven zal deze hond waarschijnlijk regelmatig in conflict komen, omdat hij het niet nodig vindt om te stoppen.  Aan de andere kant is het ook belangrijk voor een pup om niet alleen maar op zijn nummer gezet te worden, omdat hij hier juist erg onzeker van wordt.

Binnen de dagopvang werken wij met 7 verschillende groepen en kunnen de pup dus altijd in de groep plaatsen waar hij zich het beste kan ontwikkelen.

Pups verblijven in eerste instantie altijd bij de kleine hondjes (Jack Russel, Maltezer Leeuwtje, Teckel) en onze bejaarde hondjes. Afhankelijk van de grootte van hond, verhuizen zij na enkele weken naar de middenslag groep (Heidewachtel, rustige Labrador, Friese Stabij) en later eventueel naar de grote honden (Labrador, Boxer, Drentse Patrijs etc).

Binnen onze dagopvang zullen wij de pup niet trainen, maar wel opvoeden. Opvoeden houdt in  dat de pup leert wat wel en niet mag. Waterbakjes omgooien mag bijvoorbeeld niet, alsmede dingen kapot bijten en andere (vaak kleinere) hondjes pijn doen. Door bijvoorbeeld een stemhulp of in het uiterste geval (dit is zeker bij pups vrijwel nooit nodig) eventueel een lichte aanraking maken wij de pup duidelijk dat dit niet de bedoeling is. Wij zijn heel duidelijk in onze regels en binnen een paar bezoekjes aan de dagopvang is het de pup vaak duidelijk waar de grenzen liggen.

Uiteraard slapen de pups nog erg veel als ze jong zijn. Van 8 tot 16 weken hanteren we globaal het volgende schema: 45 minuten spelen, een uur slapen. Dit is echter sterk afhankelijk van de hond, sommige pups hebben duidelijk meer slaap nodig dan andere. Later zullen de pups overgaan tot 1-2 dutjes (van ongeveer 1,5 uur) en uiteindelijk slapen ze alleen nog tussen de middag ongeveer 1,5 uur. In deze periode krijgen de pups ook hun eten.

De eerste 2-3 keer dat de pup komt, zullen wij u vragen het hondje een dagdeel te brengen. Bijvoorbeeld van 9.00 tot 12.00 of van 13.30 tot 16.30. Op deze manier kunnen ze rustig wennen.

In eerste instantie dienen pups en jonge honden (tot ongeveer een jaar oud) minimaal tweemaal per week onze dagopvang te bezoeken.  Dit om de rust binnen de roedels te waarborgen.

Jonge honden gaan door verschillende groeifases, zullen regelmatig wisselen van groep en zijn dus de eerste periode van hun leven erg druk met het bepalen van hun plaats binnen de dagopvang. Daarnaast zijn ze vaak erg energiek en veroorzaken zo, mits ze niet met grote regelmaat komen, veel onrust voor de andere honden. Mocht de hond uiteindelijk toch maar eenmaal per week willen komen, dan is dat na verloop van tijd vaak mogelijk, wij zullen dit uiteraard met u overleggen en aangeven wanneer dit moment gekomen is.