D’n Uutloat

Dé uitlaatklep voor elke hond

Dogology blog

Uutloat-methode: een relaxte hond is een blije hond

Vaak wordt ons gevraagd welke ‘methode’ wij hanteren binnen onze dagopvang, dat is de Uutloat-methode. Met deze vraag wordt er gedoeld op de vele leer- cq opvoedmethodes die er zijn binnen de hondenwereld. Om een duidelijk onderscheid te maken met bijvoorbeeld een hondenschool; wij leren de honden geen ‘kunstjes’.

Wat we wel doen, is de honden opvoeden, zodat deze binnen onze dagopvang en binnen de groep waarin ze verblijven, goed kunnen functioneren. Dat alles heeft te maken met leiderschap van onze kant, duidelijk grenzen aangeven en consequent zijn naar de honden toe. Uiteraard komen deze punten in vrijwel alle methodes aan bod, maar wij hebben er onze eigen draai aan gegeven.

Rust binnen onze dagopvang

Wij vinden het bijvoorbeeld heel erg belangrijk dat het ten alle tijden rustig is binnen onze dagopvang. Honden mogen bijvoorbeeld niet zonder reden blaffen. Dat zullen wij altijd corrigeren, vaak is het aanspreken van de hond al voldoende om hem te laten stoppen, maar mocht dit niet helpen, dan is de volgende stap om de hond uit de groep te halen en even in de bench te plaatsen. Als de hond namelijk blijft blaffen, is er vaak een oorzaak. Dit kan zijn dat de hond ergens van geschrokken is, hij overprikkeld is of gewoon moe. Even naar binnen gaan, lost heel veel van bovenstaande oorzaken op. Daarna is het van belang om te kijken waar de prikkel vandaan kwam om te gaan blaffen en om te bekijken of we hier iets aan kunnen doen. Het voorkomen van het probleem is namelijk beter als het steeds proberen op te lossen.

Uutloat-methode: rust bewaren

Orde en stopteken

Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat we op ieder moment van de dag, iedere hond uit de groep moeten kunnen halen. Daarom mogen honden niet door de poort glippen en is het altijd rustig rondom het betreden van de groep. Als de honden toch onrustig worden, spreken we de desbetreffende hond daarop aan.

Honden mogen niet tegen ons aan springen, dat geven we aan door het STOP gebaar (met de platte hand naar beneden wijzen). Honden begrijpen dat heel snel.

Beloning volgens Uutloat-methode

Zoals je kunt lezen in bovenstaande voorbeelden, werken wij niet met voerbeloning. Dat brengt veel onrust tussen de honden onderling, vandaar dat we er heel bewust niet voor kiezen. Uiteraard gebruiken we de stembeloning wel, deze werkt goed, zeker als de hond met naam aangesproken wordt.

Daarnaast spelen wij ook niet met de honden, ook met reden dat het veel onrust veroorzaakt in een groep honden. Onze filosofie is dat als de honden voornamelijk met elkaar bezig zijn, er veel meer rust binnen de groepen is en de honden geen strijd hoeven te voeren over dat balletje, die stok of dat lekkere koekje.

Maar bovenal proberen wij de honden zo binnen de groepen te plaatsen dat corrigeren/bijsturen niet nodig is, omdat ze tevreden zijn, zichzelf niet hoeven te bewijzen en niet overprikkeld raken. Volgens de Uutloat-methode is een relaxte hond, een blije hond.

Relaxte honden zijn blije honden

Meer dogology berichten