D’n Uutloat

Dé uitlaatklep voor elke hond

Dogology blog

In welke roedel
past mijn hond?

Binnen onze dagopvang hebben wij 6-7 verschillende groepen, waarover de ongeveer 50 honden die iedere dag komen, verdeeld worden. Iedere groep verblijft in een gedeelte van het bos van minimaal 1200 m2 groot. In ieder gedeelte zijn verschillende schuilmogelijkheden aanwezig, zodat iedere hond kan schuilen bij slecht weer. Hier kun je de foto’s van onze roedels bekijken.

De hond wordt in een bepaalde groep geplaatst op basis van grootte en karakter.

1. Kleine honden

We hebben altijd standaard een ‘kleine honden groep’. Hier spelen de Jack Russels, Maltezers, Teckels etc met elkaar. De pups starten ook altijd in deze groep, afhankelijk van de grootte van de pup en de uitdaging die hij/zij nodig heeft, verblijft de hond hier totdat hij doorschuift naar onze ‘normale’ groep.

2. Rustige honden

Dan onze ‘normale groep’. Hier spelen alle honden met elkaar, die het leuk vinden om in een grotere groep te verblijven, dit kan best een groep van 15 honden zijn. Het zijn allemaal honden zonder gedragsproblemen, die erg sociaal zijn. Vaak is deze groep heel rustig, wordt er niet bovenmatig veel gespeeld, maar is iedereen lekker zijn eigen ding aan het doen.

3. Onstuimige honden

Daarnaast hebben we een ‘onstuimige groep’ Dat zijn vaak labradors, boxers, beagles en jachthonden van allerlei pluimage. Deze honden vinden wat lomper spelen vaak leuk en als ze allemaal bij elkaar zitten, kunnen ze zich naar hartenlust uitleven! In deze groep zitten meestal tussen de 12-15 honden.

4. Prikkelgevoelige honden

Dan de ‘prikkelgevoelige honden club’. Dit is een groep honden met wat meer karakter en honden die het niet fijn vinden in een grotere groep. Ongecastreerde reuen plaatsen wij ook vaak in deze groep, totdat ze oud genoeg zijn om gecastreerd te worden. Deze honden zijn erg gevoelig voor teveel prikkels, te lang en te wild spelen en teveel confrontatie met andere honden. De groepjes zijn vaak niet groter dan 4-5 hondjes en de honden zijn nooit langer dan een uur achter elkaar buiten. Ze hebben een hele speciale dagindeling en gaan om-en-om een uurtje naar buiten en dan weer een uurtje naar binnen om te slapen en te herstellen. Vaak vind je hier de herders, de jonge reuen van de grotere rassen en de sterkere rassen.

Binnen onze dagopvang is het erg belangrijk dat iedere hond het leuk heeft en niet alleen de bullebak die over alle andere hondjes heen dendert. Deze hond zullen we in de prikkelgevoelige groep plaatsen en eventueel begeleiden in zijn gedrag. Wat meer timide hondjes verblijven vaak in de kleine honden club, dan worden ze zeker niet ondergesneeuwd door de rest. Kortom, we kunnen voor iedere hond een passende groep vinden.

Meer dogology berichten