Pups en jonge honden zijn vanaf een leeftijd van 8 weken welkom binnen onze dagopvang. Wij garanderen een veilige en liefdevolle omgeving waar ze hun sociale vaardigheden kunnen oefenen en kunnen uitgroeien tot stabiele huishonden.
Op de leeftijd van 8 weken hebben zij nog niet alle entingen gehad, maar gezien het feit dat alle honden binnen de dagopvang geënt zijn is het risico op een besmetting vele malen kleiner dan tijdens een bezoekje aan het uitlaatveldje in de buurt (waar wellicht niet alle honden de volledige entingen gehad hebben).
Voor een pup is het erg belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de successen die ze behalen en de ‘nederlagen’ die ze lijden. Een pup die alleen maar successen behaalt (omdat hij bijvoorbeeld altijd bij honden zit waar hij mentaal en lichamelijk van kan winnen), wordt zeer overmoedig en leert zich niet over te geven. In zijn latere leven zal deze hond waarschijnlijk regelmatig in conflict komen, omdat hij het niet nodig vindt om zich over te geven. Aan de andere kant is het ook belangrijk voor een pup om niet alleen maar door andere honden op zijn nummer gezet te worden, omdat hij hier juist erg onzeker van wordt. Een juiste balans is erg belangrijk!
Evenwicht tussen successen en nederlagen voor pups en jonge honden
Binnen de dagopvang werken wij met 6-7 verschillende groepen en kunnen de pup dus altijd in de groep plaatsen waar een juist evenwicht tussen successen behalen en nederlagen lijden aanwezig is. Pups verblijven in eerste instantie altijd bij de kleine hondjes (Jack Russel, Maltezer Leeuwtje, Teckel) en onze bejaarde hondjes. In het geval van meerdere pups tegelijk, zullen wij om en om de groep verblijven. Pups onderling laten spelen heeft niet onze voorkeur.
Afhankelijk van de grootte van hond en de geestelijke ontwikkeling, verhuizen zij na enkele weken naar de middenslag groep (Heidewachtel, rustige Labrador, Friese Stabij) en later naar de grote honden (Labrador, Boxer, Drentse Patrijs etc). Binnen deze groep zijn er altijd wel honden die met de pup willen spelen, maar er zijn ook zeker een aantal die dit niet willen. Juist deze ervaringen maken een sociaal vaardige hond. Een pup leert ontzettend snel, dus leert ook dat niet alle honden perse met hem willen spelen. Hij leert de situatie en de andere hond goed inschatten en voorkomt hier in de toekomst eventuele conflicten mee. Eigenaren zeggen ook vaak dat hun pup en later oudere hond eigenlijk nooit in de problemen komt als hij andere (vreemde) honden tegen komt. Hij weet zich gewoon goed te gedragen, netjes en respectvol naar andere honden (en liefst ook naar andere mensen).
Wordt mijn pup door jullie getraind?
Binnen onze dagopvang zullen wij de pup niet trainen, maar wel opvoeden. Opvoeden houdt in dat de pup leert wat wel en niet mag. Waterbakjes omgooien mag bijvoorbeeld niet, alsmede dingen kapotbijten en andere (vaak kleinere) hondjes pijn doen. Door bijvoorbeeld een stemhulp, onze lichaamshouding of in het uiterste geval (dit is zeker bij pups vrijwel nooit nodig) eventueel een lichte aanraking maken wij de pup duidelijk dat dit niet de bedoeling is. Wij zijn heel duidelijk in onze regels en binnen een paar bezoekjes aan de dagopvang is het de pup vaak duidelijk waar de grenzen liggen.
Uiteraard slapen de pups nog erg veel als ze jong zijn. Voor pups vanaf 8 tot 16 weken hanteren we vaak het volgende schema: maximaal 45 minuten spelen, een uur slapen. Dit is echter sterk afhankelijk van de hond, sommige pups hebben duidelijk meer slaap nodig dan andere. Later zullen de pups overgaan tot 1-2 dutjes (van ongeveer 1,5 uur) en uiteindelijk slapen ze alleen nog tussen de middag ongeveer 1,5 uur. In deze periode krijgen de pups ook hun eten. Deze dutjes zijn niet alleen belangrijk voor de lichamelijke rust, maar zeker ook voor de geestelijke rust. Een hele dag omgaan met andere honden is mentaal erg inspannend en honden kunnen hierdoor snel overprikkeld raken. Vandaar dat we ook bij volwassen honden graag kiezen voor een middagdutje van ongeveer 1,5 uur.