Om verschillende redenen kunnen honden minder sociaal zijn naar soortgenoten. Het kan bijvoorbeeld voortkomen uit angst, uit dominantie of uit slechte ervaringen in het verleden. Deze honden kunnen baat hebben bij het bezoeken van onze dagopvang. Ze leren dat andere honden wel leuk en zeker niet eng zijn, ze leren omgaan met verschillende rassen en ze kunnen op termijn zelfs spelgedrag gaan ontwikkelen.
Uiteraard moet het voor alle honden binnen de dagopvang veilig en leuk zijn en op basis daarvan wordt de probleemhond vaak in eerste instantie gemuilkorfd, zodat deze geen schade aan de andere honden kan toebrengen. Het is verstandig dat mensen eerst thuis de hond laten wennen aan de muilkorf, mocht dit (om welke reden dan ook) niet lukken, dan zijn wij echter wel genoodzaakt de hond zonder muilkorf training de muilkorf om te doen. Onze ervaring is dat dit weinig problemen oplevert, mits de muilkorf goed past en de hond deze onder geen enkele voorwaarde af kan krijgen. De hond legt zich al heel snel neer bij deze situatie en is natuurlijk vaak ook erg druk met zijn omgeving, zodat de muilkorf niet zijn prioriteit heeft. Nogmaals, de veiligheid voor alle andere honden en onszelf staat bovenaan. Wij mogen de andere honden nooit in gevaar brengen, om de probleem-hond te helpen. Tenslotte werken wij altijd met honden van klanten en dragen wij de verantwoordelijkheid voor hun welzijn!
De probleemhond wordt in eerste instantie geplaatst op een veldje in het midden van het terrein, waar 3 andere groepen aan grenzen. De hond kan op deze manier rustig wennen aan de omgeving en de honden zien/ruiken, maar ze niet ‘aanvallen’. In een later stadium (dit is voor iedere hond verschillend, maar gemiddeld na 1-2 dagen) wordt de probleemhond tussen stabiele honden, vaak wat oudere teven en gecastreerde reuen geplaatst. Deze honden zullen de probleemhond met rust laten en dus geen conflict opzoeken. Op deze manier kan de probleemhond rustig zijn plekje binnen de groep verkrijgen en leert dat andere honden niet bedreigend zijn. In sommige gevallen is het nodig dat wij met de probleemhond de groep ingaan, om eventueel ongewenst gedrag bij te sturen. Dit doen wij door middel van een stemhulp of door middel van een korte aanraking.
Hoe lang duurt het voordat het gedrag verbetert?
Een probleemhond dient minimaal tweemaal per week naar onze dagopvang te komen, echter liefst vaker. De periode waarin wij gedrag zien verbeteren is meestal na maximaal 10 weken. In veel gevallen zullen we echter al eerder een gedragsverbetering zien. Indien wij voldoende vertrouwen hebben in de probleemhond en zijn gedrag goed kunnen voorspellen, zal in sommige gevallen de muilkorf na enkele weken niet meer nodig zijn. Uiteraard blijven wij de hond wel begeleiden in zijn gedrag en zal de eigenaar dit thuis ook moeten doorvoeren (eventueel onder begeleiding van een gedragstherapeut).
Honden die ook agressief gedrag naar mensen vertonen, kunnen wij helaas niet aannemen binnen de dagopvang. Deze honden vormen een gevaar voor ons als begeleiders en daarmee ook voor onze andere honden.